Com calcular l’IVA trimestral

Com calcular l’IVA trimestral

Si ets emprenedor o autònom, el més probable és que hàgis de fer la declaració d’IVA trimestral. Això significa que t’has d’enfrontar a aquest tràmit quatre vegades l’any.

Queda’t amb nosaltres, perquè en aquest post t’expliquem tot el que has de saber sobre l’IVA i t’ensenyem com fer la declaració de l’IVA trimestral perquè no cometis errors amb Hisenda.

Què és l’IVA?

Tot i que com a consumidor, l’IVA és un concepte amb què estàs molt familiaritzat, quan et fas autònom o empresari, la cosa es complica.

La definició bàsica de l’impost sobre el valor afegit (IVA) és que es tracta d’un impost indirecte que recau sobre el consumidor.

És a dir, qui paga l’IVA és el consumidor final (la persona que adquireix el producte oa qui se li presta el servei).

D’aquesta manera, quan un client et compra un producte o servei, no només paga el preu d’aquest, sinó que has d’afegir-hi el percentatge d’IVA que correspon.

Has de tenir en compte que aquesta quantitat extra que cobres l’hauràs de tornar, ja que tu actues d’intermediari entre el teu client i l’Agència Tributària. En certa manera, series com un recaptador d’Hisenda.

Però anem per passes.

Tipus d’IVA

Primer de tot, has de conèixer els diferents tipus d’IVA que tenim a Espanya, ja que el percentatge que afegiràs a les teves factures dependrà del tipus de bé o servei que ofereixis:

  • IVA general (21%):S’aplica per defecte a qualsevol bé o servei que es comercialitzi a Espanya.
  • IVA reduït (10%): Per a alguns béns com ara: aliments, subministrament d’aigua, equips mèdics, habitatges i medicaments per a animals; ia serveis com a hostaleria, transport de viatgers, explotacions agrícoles i assistència sanitària i dental.
  • IVA superreduït (4%): S’aplica a aliments bàsics (pa, llet, ous, fruites i verdures, cereals i formatge), premsa i llibres, pròtesis i vehicles de mobilitat reduïda, vivendes de protecció oficial i medicaments.
  • Productes exempts d’IVA (0%):Hi ha algunes circumstàncies en què no s’ha d’aplicar l’IVA, com ara: docència homologada, assistència mèdica i productes financers, entre d’altres.

Rebaixa de l’IVA 2023

Per mitigar els efectes de la inflació, s’ha modificat l’IVA d’alguns aliments bàsics. Aquestes mesures duraran fins al 30 de juny de 2023:

S’ha eliminat l’IVA del pa, la llet, els ous, les fruites, les verdures, les hortalisses, els llegums, els cereals i el formatge.

S’ha reduït del 10 al 5% l’iva de l’oli i el de la pasta.

Com calcular l’IVA d’un producte

Un cop tinguis clar quin percentatge d’IVA has d’aplicar, hauràs d’afegir-lo al preu del teu producte o servei a la factura.

La fórmula per fer-ho és molt senzilla:

IVA = Base imponible (preu sense impostos) x Tipus d’IVA que correspongui

Un exemple pràctic:

Un autònom ven un jersei de llana fet a mà per 100€. Haureu d’afegir el 21% d’IVA (100 x 0,21 = 21 €) al preu final, per la qual cosa el client pagarà 121 € pel jersei.

També pot ser que hagis d‘afegir l’IRPF a la teva factura.

Què és l’IVA trimestral?

Com hem esmentat abans, és la teva obligació informar a Hisenda de l’IVA que cobres de la venda dels teus productes i serveis, així com tornar la quantitat que et correspongui.

Tot i que també existeix la declaració mensual d’IVA, la majoria dels autònoms i els empresaris declaren l’IVA trimestralment, a través del model 303.

Per calcular-ho, has de tenir clars alguns conceptes:

  • L’IVA repercutit: Aquest és l’IVA que el client paga quan compra un producte o servei. És el que hauràs de tornar a l’Estat.
  • L’IVA suportat: En canvi, quan compres productes o serveis a altres professionals i tu ets qui paga l’impost, estem parlant d’IVA suportat.

Tornant a l’exemple del jersei de llana. Els 21€ d’IVA que ha cobrat l’autònom són l’IVA repercutit.

Però en algun moment va haver de comprar la llana i les agulles per poder fer el jersei i també va pagar un 21% d’IVA per aquests materials. Aquest és lIVA suportat.

L’IVA deduïble

Com heu vist, en el procés de producció es paga l’IVA de la matèria primera, les màquines, els serveis addicionals i moltes altres despeses que poden sorgir.

Si sumem l’IVA de cadascú, el client final hauria de pagar un preu molt elevat perquè l’empresari en tingués un benefici.

Per això, quan fas la compra del producte com a empresa o autònom i l’utilitzes per desenvolupar la teva activitat, pots deduir l’IVA, ja que no ets el el consumidor final.

Normalment, l’IVA deduïble és igual que l’IVA suportat, però no sempre és així. Per poder-les deduir, s’ha de justificar que les despeses estan relacionades amb l’activitat econòmica.

Per això hi ha alguns béns i serveis dels quals no et podràs deduir l’IVA, ja que no es consideren relacionats amb l’activitat:

  • Aliments, tabac i begudes.
  • Espectacles o serveis de caràcter recreatiu.
  • Joies, joies, pedres precioses, perles i objectes elaborats amb or o platí.
  • Béns o serveis destinats a atencions a clients, assalariats oa terceres persones.
  • Serveis de desplaçament o viatges, hoteleria i restauració, llevat que tinguin la consideració de despesa deduïble als efectes de l’IRPF o de l’impost sobre societats.

Com calcular l’IVA trimestral

Per saber la quantitat d’IVA que has de tornar a Hisenda, has de restar l’IVA suportat (sempre que compleixi els requisits per ser deduïble) de l’IVA repercutit:

IVA REPERCUTIT – IVA SUPORTAT

El resultat pot sortir positiu, que seria IVA per pagar, i hauràs d’ingressar la quantitat que et correspongui.

En canvi, si és negatiu, seria IVA a favor, de manera que Hisenda t’haurà de tornar aquesta quantitat.

Recorda que, per poder fer el càlcul, has de registrar totes les operacions comptables als llibres de factures, tant les emeses com les rebudes.

Quan s’ha de pagar l’IVA trimestral?

El model 303 es presenta 4 cops l’any (al gener, abril, juliol octubre) on es declara l’IVA dels tres mesos anteriors.

Segons el calendari fiscal, els dies per a la liquidació de l’IVA trimestral són de l’1 al 20 d’aquests mesos. Excepte el gener, que tens de l’1 al 30. Aquest mes coincideix amb la presentació de la declaració anual de l’IVA (model 390), un resum amb què Hisenda comprova que estiguis presentant el model 303 correctament.

Fraccionar el pagament d’IVA trimestral

Si ho necessites, pots ajornar el pagament de l’IVA trimestral.

Una de les causes més comunes per la qual es recorre és perquè els clients no han pagat les factures, per tant, tampoc han pagat l’IVA.

Si la quantitat a pagar no supera els 30.000€, pots demanar fins a 12 mesos més per pagar el deute, especificant la quantitat, els terminis i la data del primer pagament. Pots sol·licitar-ho sempre que vulguis, però és Hisenda qui decideix concedir-t’ho o no.

En canvi, si vols ajornar un pagament de més de 30.000€, hauràs de justificar-ne els motius (demostrar la impossibilitat de pagar) i necessitaràs un aval. Encara que si Hisenda et concedeix l’ajornament, podràs estendre’l fins a 36 mesos.

Sancions per no pagar l’IVA

Com ja saps, no pagar a Hisenda allò que et correspon té conseqüències. Si se’t passa el termini per pagar l’IVA, les sancions varien segons dos factors: el temps que hagi passat i si Hisenda ho reclama o no.

Si presented el model 303 més tard del que hauries (els tràmits són els mateixos que si estiguessis en termini), tindràs un recàrrec en el teu deute que va augmentant amb el temps:

  • Menys de 3 mesos de retard: 5%
  • Entre 3 i 6 mesos de retard: 10%
  • Entre 6 i 12 mesos de retard: 15%
  • Més de 12 mesos de retard: 20% + sanció

Si, per contra, no presentes l’IVA i Hisenda t’ho reclama, la sanció serà del 100%, és a dir, pagaràs el doble del que et tocaria.

Conclusions

Són moltes les obligacions fiscals que han de complir autònoms i empresaris i pot resultar difícil complir totes dins els terminis establerts. Però els errors amb Hisenda es paguen cars.

Per això, recomanem que deixis aquests tràmits en mans d’experts, perquè no t’hagis de preocupar de res i tu et puguis dedicar al que t’importa.

Posa’t en contacte amb nosaltres i et farem un pressupost a mesura que s’adapti a allò que necessites.

Comparteix:

Més notícies

Parlem?

A Gestió Rambla 2 t’ajudem a simplificar, delegar i optimitzar tots aquells tràmits de la teva empresa i de la teva vida que no et deixen dormir tranquil perquè tu puguis focalitzar la teva energia allà on toca i dedicar-te a fer créixer el teu negoci i la teva tranquil·litat.

Menú

Parlem?

Parlem per WhatsApp
Hola! Podem ajudar-te?
Skip to content